top of page
  • Petra Janigová

Urobte veľký korona UPDATE

Updated: Jan 18, 2023

Stále tu je a nejakú chvíľu ešte aj bude. Korona sa (žiaľ) nikam nechystá a my tak musíme žiť a pracovať s tým, čo nám nadelila.



Stále tu je a nejakú chvíľu ešte aj bude. Korona sa (žiaľ) nikam nechystá a my tak musíme žiť a pracovať s tým, čo nám nadelila.



Rúško, dezinfekcia, rozostupy. Aj tento “slogan” sa s nami ešte nejaký čas ponesie a môžete si byť istí, že bude znieť aj v dobe popokoronovej. Po nútenej pauze tak budete potrebovať viac ako len zapnúť svoj rezervačný systém. Stopercentná hygiena a opatrenia s ňou spojené, sú, a naďalej aj budú, alfou a omegou v celom odvetví cestovného ruchu.


Samozrejme, že čistota a hygiena bola v hotelovom a stravovacom sektore vždy na prvých priečkach. S príchodom korony sa však tento fakt ešte znásobil a kompromisy v hygiene sa už viac neberú. Vaši hostia sa u vás v prvom rade musia cítiť absolútne bezpečne, maximálna čistota preto musí byť vašou prioritou.


Čo hovorí zákon:

Všetky aktuálne platné nariadenia nájdete tu. (preklik - https://korona.gov.sk/platne-hygienicke-opatrenia-jan/


Náš TIP: Nezabudnite, že ak máte v hoteli aj reštauráciu, fitnescentrum, bazén či Spa, musíte si naštudovať aj ďalšie opatrenia, ktoré platia pre tieto konkrétne typy prevádzok.


A teraz už pár rád od nás pre vás:


Hygiena, hygiena a ešte raz hygiena

Bez debaty - toto bude najdôležitejšia úloha po otvorení vášho hotela. Či už ste veľká, alebo malá prevádzka, či ste boli v čistote skvelí, alebo bol priestor na zlepšovanie, odteraz musí byť táto oblasť vašou prioritou. V praxi to znamená, čistiť a dezinfikovať viac, častejšie a kvalitnejšie, čo so sebou určite prinesie aj zvýšené náklady. Bude potrebné nakúpiť kvalitné prípravky, dezinfekcie, možno aj rozšíriť upratovací tím. A tu sa naozaj neoplatí váhať a robiť kompromisy. V novej korona dobe, bude práve čistota a bezpečnosť to, čo budú v prvom rade vyhľadávať aj vaši hostia. Investícia do perfektnej hygieny, bude preto dôležitou investíciou do budúcnosti vášho hotela. A vo finále môže rozhodnúť, či budete úspešní a vaši hostia sa k vám ešte vrátia.


Bez dezinfekcie už ani krok

Dezinfekcia z našich životov a hotelov len tak ľahko nevymizne. Práve naopak. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou verejného života a pre turizmus to platí trojnásobne. Pravidelná dezinfekcia recepcie a spoločných priestorov preto musí byť súčasťou denného rozvrhu. Ráno a popoludní sa o to pravdepodobne postarajú upratovačky, ale nezabudnite na túto povinnosť aj po ich odchode. Poverte recepčnú, alebo iného člena tímu, ale kľučky, stoly, klávesnice a ďalšie využívané plochy musia byť neustále dezinfikované. Rozmiestnite dezinfekciu pre hostí na dostupných a viditeľných miestach a postarajte sa o to, aby bolo dávkovanie jednoduché (ideálne bezdotykové) a samotná dezinfekcia ľahká a nelepivá. Ľahšie takto docielite, že hostia sa jej nebudú vyhýbať, ale naopak - pravidelne ju používať.


Odstupy musia byť!

Tak ako dezinfekcia, aj rozostupy nás budú sprevádzať ešte dlho. Dôležité v novej dobe, tak budú aj ochranné bariéry a prevzdušnenie vašich priestorov. Platí - čím väčší priestor a menej ľudí, tým lepšie. Ochranu na recepčnom pulte už máte určite za sebou, porozmýšľajte, kde inde by sa podobné predelovacie bariéry ešte dali pridať. Možno v reštaurácii medzi stolmi, možno pridať plexisklo aj na bare. Jednoduchšie a lacnejšie však bude pridať všade väčšie rozostupy. Od sedenia na recepcii, cez stroje vo fitness centre, lehátka v záhrade, až po stoly v reštaurácii a na terase. Posúvajte, premiestňujte a vžite sa do kože hosťa - bude sa takto cítiť bezpečne?


Stravovanie po novom


Najväčšie zmeny v hotelovom odvetví sa bezpochyby udejú práve v reštauráciách. Lebo kým pri samotnom ubytovaní sa môžete kontaktu s ľuďmi celkom dobre vyhnúť, pri stravovaní, to už také jednoduché nie je. Asi každá prevádzka ponúka svojim hosťom minimálne raňajky, kde sa každé ráno stretnú desiatky, ak nie stovky hostí na jednom mieste. Riešením môžu byť raňajky na izbu, to však (po dlhom lockdowne) nebude každému po chuti. Preto skúste vymyslieť ďalšie spôsoby, ako zväčšiť rozostupy alebo mať menej ľudí v rovnaký čas na jednom mieste.


Začnite presúvaním stolov v exteriéri, prípadne pridajte ďalšie miestnosti. Skvelým riešením bude premiestniť čo najviac stolov na čerstvý vzduch a nemusíte zostať len pri raňajkách. Ak máte reštauráciu a ponúkate aj obedy a večere, presuňte svojich hostí do záhrady, či na terasu - nezabudnite prostredie zútulniť a vymyslieť osvetlenie na večer. A po lete bude možno dobre rozmýšľať aj nad možnosťou vyhrievaného stanu. Takisto môžete ponúknuť priniesť na izbu tiež obedy a večere - najmä ak má váš hotel aj samostatné balkóny.


Opatrenia zverejnite

Uistite sa, že máte všetky nariadenia a inštrukcie pre hostí zrozumiteľne spísané a umiestnené na viditeľnom mieste. Nemusíte to ale robiť ako každý - namiesto zavesenia opatrení na nástenku, ktorú nikto nečíta, alebo lepení po stenách, vytlačte prehľadný manuál a odovzdajte ho hosťom pri príchode. Môžete tam pridať aj ďalšie dôležité informácie - ako časy a možnosti stravovania, pokyny pri používaní fitness, bazéna a Spa. A nezabudnite ani na vašu stránku, či rezervačné portály, ukážte vaším hosťom, že dbáte na ich bezpečnosť a zároveň ich nasmerujte, aby boli zodpovední aj oni sami.


Zmeňte pravidlá

Korona zmenila pravidlá, zmeňte ich aj vy. Na mysli máme podmienky rezervácií. V korona dobe nikto nevie čo bude zajtra, rušenie a zmeny rezervácií sa tak stávajú úplne bežnou praxou. Teraz už nie je priestor na to, aby ste boli striktní a prísni, vyjdite hosťom v ústrety a ponúknite im lepšie, flexibilné podmienky pri zmene, či storne rezervácie. Ak hosťom ponúknete voucher, pridajte k nemu jednoduché a výhodné možnosti využitia, aby ho aj reálne použili a peniaze im zbytočne neprepadli. Inšpirujte sa u tých najlepších a vymyslite ako nastaviť vaše podmienky tak, aby vyhovali rovnako vám ako aj vašim hosťom.


Pridajte niečo extra

Porozmýšľajte ako svoj hotel vylepšiť, aby bol čistejší, bezpečnejší a pobyt u vás bol aj napriek tejto neľahkej dobe príjemným zážitkom. Došli vám nápady? Nevadí, viac inšpirácií vám prinesieme v našich ďalších blogoch.

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page