top of page
  • Petra Janigová

Využite korona pauzu vo svoj prospech!

Updated: Jan 18, 2023

Korona kríza nemusí do vášho podnikania priniesť len tie najčernejšie scenáre. Skúste túto neplánovanú pauzu využiť vo svoj prospech a získajte náskok pred konkurenciou.




Korona zasadila turizmu a cestovnému ruchu poriadne tvrdý úder. Niektoré prevádzky sa spamätávajú rýchlejšie, iné pomalšie a niektoré pandémia definitívne položila. Ak patríte medzi tých šťastnejších či šikovnejších, ktorí svoj biznis udržali nad vodou, gratulujeme, máte spolovice vyhraté. Tá druhá polovica bude záležať aj na vás a na tom, ako sa s korona krízou popasujete.


Možno že vaše apartmány už dlhšie zívajú prázdnotou a pohľad do vášho rezervačného systému nie je vôbec ružový. Dobrou správou je, že to tak nebude večne a skôr ako na všetky negatíva, by ste sa mali zamerať na budúcnosť. Doba po-koronová je za dverami, tak sa na ňu dobre pripravte. A nielen čo sa týka korona opatrení. Určite dobre viete, kde vás tlačí topánka, čo by sa dalo vylepšiť, alebo čo už dlhšie plánujete a odkladáte na neurčito. Tak presne teraz je ten správny čas. Zapnite počítač, vyhrňte si rukávy a investujte svoj voľný čas do seba a svojho podnikania.


1. Buďte sociálny


Nemyslíme teraz, že sa máte viac stretávať a socializovať so svojimi zamestnancami či hosťami. Aj keď ani to nebude na škodu. Na mysli však máme online socializáciu. Určite máte svoju internetovú stránku, pravdepodobne ste na Bookingu a ďalších rezervačných portáloch, možno si platíte reklamu a niekedy dávno ste si vytvorili aj facebookovú stránku. Ale ruku na srdce, kedy naposledy ste tam aj niečo pridali?


Či už sa vám to páči, alebo nie, sociálne siete sú v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou každého jedného biznisu. Klasická reklama dnes už nefunguje tak ako kedysi, jej miesto zabrali Facebook, Instagram, LinkedIn, Google a ďalšie. Práve prvé dve hrajú prím na Slovensku, keď nie ste na Facebooku a (čoraz viac aj) na Instagrame, akoby ste ani neboli. Vytvoriť si konto je tá najjednoduchšia časť, kľúčové bude, aby ste sa o svoje profily aj starali. Pravidelne. Poctivo. Že neviete ako začať? Googlite, kúpte si knihy, inšpirujte sa u tých nejlepších. Naozaj to nie je raketová veda, chce to len trochu času (ktorý máte) a odhodlania. Študujte, vymýšlajte, zapisujte si, spravte nové fotky a hlavne - buďte online.


2. Oživte interiér, vylepšite exteriér





Už dlhšie premýšľate nad nejakou zmenou? Možno vaša recepcia zúfalo potrebuje nový dizajn, alebo ste mali v pláne vylepšiť zariadenie apartmánov, či konečne niečo urobiť s vašou záhradkou. Ak ste väčšie či menšie prerábky neustále odkladali na neurčito, teraz je ten čas! Nemusíte si brať žiadnu dovolenku, zatvárať prevádzku a možno zistíte, že nepotrebujete ani profíkov. Využite, že sa vám po hoteli nepotulujú davy ľudí a pustite sa do toho. Ak máte k dispozícii zamestnancov, nebojte sa ich tiež zapojiť - uvidíte, že aj im to dobre padne a vy svoj projekt dokončíte rýchlejšie.


A ak ste nad žiadnou zmenou nerozmýšlali, rozhliadnite sa - zaručene sa nájde niečo, čo viete vylepšiť. Nie, nemusíte teraz hneď stavať prístavbu, vymieňať okná, či kompletne meniť zariadenie izieb. Časy sú zlé a veľké investície ešte počkajú. Skúste sa zamerať na menšie a lacnejšie úpravy - vymyslite jednoduché posedenie v záhrade, vytvorte mini terasku, popresúvajte nábytok na recepcii, pridajte do izieb nové dekorácie, … vylepšenia vôbec nemusia byť drahé a v konečnom výsledku môže vaše ubytovanie získať čerstvý a zaujímavejší vzhľad.


3. Získajte nové skills



Počas nútenej korona pauzy môžete okrem svojho biznisu, vylepšiť aj svoje zručnosti. Určite sa nájde niečo, na čom by ste mohli v tomto čase popracovať a posunúť sa zase o niečo ďalej. Možno aj sami viete, v čom máte medzery a aké znalosti by vám pomohli či už priamo vo vašom podnikaní, alebo osobnom rozvoji.


Napríklad cudzí jazyk - ak nie ste práve polygot, zaručene sa nájde ďalší jazyk, ktorý môže byť zaujímavý aj pre vašu prevádzku. Alebo pokrivkávate v marketingu? Sociálne siete sú pre vás španielska dedina? Chceli by ste sa lepšie orientovať v ekonomickej oblasti? Chceli by ste byť lepším lídrom, či lepšie manažovať svoj tím? Vyberte si niečo, čo bude pre vás nielen prospešné, ale bude vás to aj baviť. Kúpte si online kurz, knihy, sledujte videá, čítajte články, … možností je neúrekom. Ktovie, možno nakoniec nadobudnete zručnosť či znalosť, ktorá vás posunie vpred, až pred konkurenciu.


4. Kráčajte s dobou a prejdite na ďalší level


Niečo sme už spomínali v prvom bode, ale je toho oveľa viac, čomu sa vo svojom voľnom čase môžete povenovať. Samozrejme, môže to byť aj interiér, zariadenie izieb, raňajkové menu, ale na mysli teraz máme online záležitosti. Ako vyzerá vaša webová stránka? Myslite na to, že vaša stránka je ako vaša online vizitka. Chcete aby bola pekná, prehľadná a pútavá. Napriek tomu má veľa zariadení weby ako cez kopirák, niektoré si pamätajú časy, kedy hotel privítal svojich prvých hostí, iné by súrne potrebovali foto upgrade. Zamerajte sa na svoju stránku a vyšperkujte ju. Tu sa naozaj oplatí nešetriť, nájdite si niekoho šikovného a zamerajte sa na to, aby vaša stránka fungovala a vyzerala perfektne. Sami uvidíte, že táto investícia sa vyplatí.



S dobou by dnes už mal kráčať aj váš rezervačný systém. Ak už nejaký používate - gratulujeme! Z vlastnej skúsenosti ale vieme, že veľa najmä malých zariadení, si rezervácie ešte stále manažuje po starom - ručne si ich zapisuje, prípadne tlačí a zakladá. Nuž, možno je presne teraz ten správny čas, aby ste prešli na nový level a svoje rezervácie spracovávali moderne. Ak sa bojíte, že to bude drahé alebo komplikované, vyskúšajte náš softvér https://admin.hotelovarecepcia.sk/registracia. Nič za to nedáte, Hotelovú recepciu môžete v demo verzii používať 15 dní úplne zadarmo.


5. Urobte veľký korona upgrade


Posledný bod je v súčasnosti nemenej dôležitý ako predošlé. Či už ide o úpravu recepcie, nové postupy pri upratovaní, až po zmenu rezervačných podmienok, na novú dobu musíte byť pripravení. Preto sa na túto tému pozrieme bližšie v niektorom z našich ďalších blogov.




44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page