top of page
  • Petra Janigová

Zostaňte v hre aj v dobe pokoronovej

Updated: Jan 18, 2023

Aj keď sa to na prvý, dokonca ani druhý či tretí pohľad nezdá, korona nám nielen vzala, ale aj dala. Cestovný ruch sa zmenil a ak chcete v novej dobe uspieť, musíte sa prispôsobiť.


Bolo to zrejmé, už od začiatku pandémie - pravidlá fungovania sa zmenili. Hotely zrazu museli dezinfikovať, prestavovať interiéry, meniť rezervačné pravidlá. Hostí ubúdalo, až zrazu neboli žiadni a jediné, čo pribúdalo boli opatrenia a nariadenia. A podobne to prebiehalo v celom cestovnom ruchu. Dnes môžeme vidieť, že zmeny, ktoré si korona vyžiadala, priniesli aj nové “korona trendy”. Je zrejmé, že cestovatelia si po novom vyberajú destinácie podľa covid bezpečnosti, idú po vyľudnených plážach a malých hoteloch.





Dnes už neplatí, čím lacnejšie tým lepšie, ale čím prázdnejšie, tým bezpečnejšie.


Niet pochýb, že v novej po-koronovej dobe bude práve bezpečnosť hrať prím. Ale … nebude to len o hygiene, dezinfekcii a správnych rozostupoch. Ak chcete uspieť, budete musieť po uvoľnení opatrení a znovuotvorení hotelov, ponúknuť svojim hosťom niečo viac. A odpoveďou môže byť kvalita.


Kým sa cestovný ruch rozbehne (a ak sa vôbec nerozbehne tak ako pred kornou), bude hostí málo. A to najmä tých zahraničných. Ako to bude so Slovákmi je ťažko predvídať, ale môžete si byť istí, že všetci budú hľadať kvalitné, bezpečné a privátne ubytovanie. Obľúbenosť veľkých hotelov tak možno klesne a do popredia sa dostanú práve malé prevádzky, ktoré dokážu ponúknuť súkromie a s ním spojený aj bezpečnejší pobyt. Veď sa len zamyslite - šli by ste teraz radšej do malého hotela, ktorý má 10 izieb, alebo veľkej hotelovej siete, kde sa naraz na raňajkách môže stretnúť aj 100 ľudí?


Oveľa viac budú teraz vyhľadávané práve tie malé hotelíky a apartmány s vlastným zázemím. Takže ak sa radíte do tejto kategórie, máte hneď prvé veľké plus. Ako získať ďalšie? Prinášame vám niekoľko originálnych tipov,

vďaka ktorým budete kráčať s dobou po-koronovou. A ako sami uvidíte, niekedy stačí naozaj málo - iba pridať obyčajným veciam a službám trošku “antikorona šmrncu”.


Pripravte uvítací balíček


Rúško a flaštička dezinfekcie sa možno čoskoro stanú takou samozrejmosťou ako mapa a voda na izbe zdarma. Pridajte preto do svojho balíčka ešte niečo navyše. Môžu to byť hygienické potreby - jednotlivo balené fľaštičky na jedno použitie (mydlo, sprchový gél, šampón, …) Áno, kľúčové bude to JEDNO použitie, takže veľké dopĺňacie dávkovače, bude dobré (aspoň na čas) odložiť. Z hľadiska ekológie to síce nie je nič moc, no z hľadiska hygieny, je to pre bezpečnosť oveľa lepšie riešenie. A keď už budete nakupovať, nebojte sa rozšíriť sortiment a pridajte napr. telové mlieko, vlhčené obrúsky na odličovanie, a pod.


Vytvorte korona mapu


Ak ste mapu doteraz svojim hosťom neponúkali, je načase to zmeniť! Aj napriek dostupnosti Google Maps, tlačená mapa, kde môžete značiť a písať, z módy asi nevyjde nikdy. A ako ju využiť v nových časoch? Môžete si vytvoriť vlastnú korona mapu, kde vyznačíte korona bezpečné miesta - teda atrakcie, kde nebýva priveľa ľudí. Zaznačte tiež, kde je možné dať sa odtestovať a pridajte aj konkrétne informácie - od kedy do kedy, či je miesto na objednávku, či je aj pre zahraničných turistov a či je testovanie bezplatné. K tomu pridajte aj možnosť kúpiť si na recepcii respirátor, či rúško (ak ich nechcete rozdávať zadarmo) a sami uvidíte, že takéto extra služby vaši hostia ocenia.


Urobte korona sprievodcu


Poďme vašu korona mapu ešte trochu vylepšiť. Čo vo vašom meste vidieť a čo robiť bude hostí zaujímať vždy. Preto vytvoriť vášho vlastného sprievodcu, nebude márna investícia. Vyberiete tie najlepšie atrakcie a miesta, zaujímavo a výstižne ich opíšte, pridajte otváracie hodiny, cenu vstupu a voilá - vás prvý sprievodca je na svete. A teraz ho už môžete upravovať a meniť ako sa vám zapáči.


Miesta môžete napríklad hodnotiť podľa obľúbenosti medzi turistami, oznámkovať podľa korona bezpečnosti, alebo pridať hviezdičky podľa toho, koľko ľudí tam bežne môžete stretnúť. Pridať môžete svoje tajné tipy na miesta, ktoré len tak bežne nenájdete, alebo miesta, ktoré by ste odporučili práve počas korony.


Nezabudnite svojho sprievodcu aktualizovať – napríklad podľa sezóny (leto/zima) a tiež aktuálnej korona situácie - čo je otvorené, čo funguje s obmedzením a pod. No a napokon, jedlo. Pridajte tipy nielen kde sa dá dobre najesť, ale nezabudnite ani na to najdôležitejšie – čo je otvorené, kde sa dá sedieť, kde majú terasu, odkiaľ sa dá jedlo objednať... Takýto sprievodca bude naozaj originálny a môžete si byť istí, že u vašich hostí bude mať úspech.


Poskytnite korona novinky


Korona nariadenia a opatrenia budú ešte nejaký pondelok na programe dňa a keďže sa menia nielen na celoštátnej úrovni, ale aj v rámci okresov, vašich hostí bude aktuálna situácia určite zaujímať. Ponúknite im vždy čerstvé korona informácie - napríklad pravidelne aktualizované na vašej stránke, alebo dajte rovno odkaz/tlačidlo na nový digitálny covid automat - https://automat.gov.sk/ - aby sa vám zobrazili konkrétne opatrenia pre váš okres, vyberte ho zo zoznamu a na preklik použite konkrétny odkaz napr. https://automat.gov.sk/banska-stiavnica. V angličtine stránka zatiaľ nie je, možno ani nebude, tak myslite aj na vašich zahraničných hostí a nariadenia im preložte a vytlačte. Letáčiky s korona novinkami môžete robiť rovno dvojjazyčne a ak máte nástenku s novinkami, môžete tu zverejňovať korona predpoveď na ďalší týždeň.


Aj takéto malé, ale účinné vylepšenia udržia váš hotel v hre a vaši hostia dostanú okrem bezpečia a súkromia, aj tú spomínanú kvalitu, minimálne vo vašom prístupe.

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page